Ép testben, ép lélek – Interjú Rózsás Andreával

Ép testben, ép lélek – Interjú Rózsás Andreával
Rózsás Andrea már több mint 20 éve dolgozik az Alfa Biztosító kötelékében.
Az oktatói gárda központi tagjaként mesélt nekünk élményeiről és tapasztalatairól. Hitvallása, hogy ép testben, ép lélek lakozik, ezért azt is megosztotta velünk, hogy miként kapcsolódik ki egy hosszú hét után.

Hogyan indult a karriered vállalatunknál?

Már több mint 20 éve, hogy itt dolgozom. Eredetileg magyar-ének-zene szakos tanárként végeztem, de a negyedik évet már nem kezdtem el tanári pályafutásomban. Úgy éreztem, hogy mind tudásban, mind lehetőségben, mind fejlődésben és tanítványaim fejlesztésében keskeny a keret. Szűk volt a miliő és én egy megváltozott élethelyzetben is voltam. Ekkor találkoztam az Alfa elődjének, az Aegon-nak az álláshirdetésével, amelyben oktatót kerestek. Ezt követően pályáztam erre a pozícióra. Volt már néhány év üzletkötői munkám, így nem teljesen az ismeretlenből érkeztem a vállalathoz. A folyamat egy kemény kiválasztással kezdődött. Egy tréningsorozaton vettem részt, végül lépésről lépésre állt össze az akkori csapat. Így jómagam is igazán sok tréninget kaptam, ami a felnőttképzéshez, a kommunikációhoz, a prezentációs készségek javításához, a személyiségfejlesztéshez és saját magam ismeretéhez is hozzásegített. Tényleg itt tanultam meg mindent.

Hogyan változtak a dolgok az elmúlt húsz évben, amióta ideérkeztél?

Bármilyen hihetetlen is, de régen még diavetítővel is dolgoztunk. Nagy kihívás volt akkoriban megfelelni azoknak az elvárásoknak, mivel csak néhány év tapasztalatom volt még. Olyan színvonalat igyekeztem teremteni, amelyben fiatalkorom ellenére is hitelesnek tűnhettem. Kőkeményen meg kellett tanulnom a szakmát és a szakma átadásának tudását is. Úgy érzem, hogy nekem az a feladatom, hogy megmutassam azt, hogy mitől igazán szerethető az a hivatás, amit csinálok. A 2000-es évek közepétől egyre inkább jött az online világ és a vele együtt járó változások. Szeretem a változásokat, lehet tanulni, fejlődni. Szerencsére az Alfánál mindig pozitív a hozzáállás ebben a tekintetben. Rendszeresek a termékfejlesztések és az új módszerek átadása is, amelyben a tréneri munkának is kiemelt szerepe van. Mindig az értékesítéstechnika, a terepmunka volt a szívem csücske. A tárgyalások során azt tapasztalom, hogy korosztálytól függően mást és mást vár el az értékesítőktől az ügyfélkör. Az igény megjelenésével pedig nekünk kell kiszolgálnunk ezt az elvárást. Ennek megfelelően kell átadnom nekem is azt a használható munkatechnológiát, amivel sikeresen el tud indulni egy tanácsadó.

Miként kell elképzelni egy átlagos munkahetedet?

A változás állandó. A lendületesség, a változtatás iránti igény mindig benne volt a munkámban. Mindig van új feladat, ami kapcsán a vezetőm megkeres, és ezek inspirálnak az újabb fejlesztésre. Az új belépők kapcsán is érzem ezt a felelősséget. Számos pályaelhagyó van, akik számára szükséges mintát adni. Nekik hitelesen, meggyőzően és motiválóan kell átadni a tudást. A későbbiekben sokszor kapok visszajelzést is ezektől az emberektől és bizonyos kapcsolatok barátsággá is alakulnak. A helyzet természetesen hasonló az oktatótársaim esetében is. Úgy érzem, hogy erős visszajelzés számomra is, hogy már 20 éve csinálom ezt a munkát, ami már hivatás.

Napjainkban merre mehet tovább a biztosítási piac? Várhatóak az előző évtizedekhez hasonló változások?

A változásoknak köszönhetően mindig sokkal pontosabb és gyorsabb lesz a munka. Ez egy segítő változás, ami velünk van. Emellett továbbra is az erősödik bennem, hogy az emberi kapcsolatokat nem helyettesítheti semmi. A biztosítás továbbra is egy nagyon intim közegben történik meg. Szükség van tanácsadóra, és a személyes tanácsadásra annak ellenére, hogy a pénzügyi kultúrát már egyre több helyen kezdik el oktatni. Mindez egy lépés abba az irányba, hogy a pénzügyi tudatosságot növeljük, de ehhez a jövőben is szakemberre lesz szükség. Kollégáim komplex tevékenységet folytatnak és kincset ér a szakmai tudásuk.

Miért tanácsolnád valakinek, hogy csatlakozzon az Alfa Biztosító hálózatához?

Leginkább azért, amiért anno én is ezt a lehetőséget választottam. Jó döntés volt, hiszen amit csinálok az a fejlődés, fejlesztés maga. Itt nagyon sokat lehet tanulni és kell is. A cég biztosítja azt a hátteret, ami miatt érdemes itt dolgozni. A szakma kemény, mégis egészen fantasztikus az a közeg, amiben dolgozunk. Viszont verseny van, és a legjobbnak kell lenni. Fontos beszélnünk az anyagi elismerés lehetőségéről is, amely az erkölcsi megbecsülés mellett kiemelt szerepet jelent. Az Alfa közösségében mindez igenis elérhető!

Egy kicsit a hálózaton kívülre lépve, szerinted miért fontos ma mindenkinek biztosítást kötnie?

A létrehozott vagyont igazán fontos biztosítani. A szeretteinkért mindannyian felelősek vagyunk és a meglévő vagyontárgyainkat is egy élet munkájából építettük fel. Az anyagi felelősség a miénk és mindenkinek fel kell mérnie a kockázatokat. Az is szükséges, hogy önmagunkat is és ne csupán az értéktárgyainkat biztosítsuk. Döbbent csendet tud eredményezni, amikor rávilágítunk erre az aspektusra is egy-egy beszélgetés során.

Számomra óriási motivációt jelentenek a gyerekeim. Felelős édesanyaként értük is dolgozom, számukra is fontos, hogy anyagi biztonságot teremtsek, elégedett, kiegyensúlyozott hátteret biztosítsak számukra is.  Két fiút neveltem fel, születésük után egy üzletkötővel találkoztam, aki a két gyermekem Szemünk Fénye Aegon-os szerződésének a mappájába a következő gondolatot fogalmaztatta meg velem: „Gyermekemnek, hogy ott tanulhass, ahol szeretnél”. Ez az elköteleződés adott erőt, hogy végig csináltam mindkét gyermekemnek a megtakarítási programot. Jól jött a pénz, amit gyermekeim tanulására, életkezdésére tudtam fordítani. Ekkor találkoztam ügyfélként a biztosítóval először. Ezt a történetet mindig elmesélem tréningjeimen, több visszajelzést is kaptam, hogy sikerrel építették be a kollégák a tárgyalásaikba. Más volt a hatás, más elköteleződést és kitartást értek el az ügyfélnél.

A munkámhoz pedig az aktív pihenés, feltöltődés elengedhetetlen, ami erőt ad, hiszen a testet is táplálni kell. Több éve sportolok aktívan, így vigyázok egészségemre. Ezen kívül az extrém dolgokat is kipróbáltam az elmúlt években: nagy élmény, kihívás volt a Vörös-tengerben búvárkodni, a tandemugrással pedig bizonyítottam, mindent meg lehet csinálni, ha az ember akarja. Elindultam világot látni, Bali és India életem legemlékezetesebb utazásai közé tartozik. Ezekre az élményekre is szükségem van, hogy mindig lendülettel, lelkesen, pozitív mintát tudjak adni gyermekeimnek és kollégáimnak is.

Az Alfánál kitartó, kemény munkával értem el a magánéletben is és a munkámmal kapcsolatban is azt, amire büszke vagyok, a következő időszakban pedig mindkét területen vannak komoly terveim, amit meg akarok valósítani.

Ha úgy érzed, hogy szívesen kipróbálnád magad köztünk, lépj és vedd fel velünk a kapcsolatot:  https://lepj.alfa.hu/regisztracio