A kiváló előadás 5 titka

A kiváló előadás 5 titka

Jó előadónak lenni nem könnyű. Szükséges hozzá egy bizonyos személyiségtípus, komoly felkészültség, rengeteg gyakorlás és néhány további tipp, amelyet lentebb olvashattok el. Készüljetek fel arra, hogy bármikor képesek legyetek megtartani életetek előadását mások előtt!

Légy megnyerő!

Kiemelkedően fontos, hogy az előadó elnyerje a közönség bizalmát, ehhez pedig megnyerőnek kell lennie. A hitelességnek viszont számos alappillére van. A jól felkészült előadó erős felütéseket használ, amivel folyamatosan képes fenntartani a figyelmet. Mindezek mellett némi humorral is tudja fűszerezni prezentációját. A megfelelő mennyiségű humor kibillenti az érdeklődőket a kötött keretből, de emlékezetesebbé teszi számukra az aktuális témát. Meghatározó, ha a prezentáló tisztában van az aktuális eseményekkel, így naprakészen tud reflektálni bizonyos helyzetekre és kisebb kikacsintásokat is intézhet a hallgatók felé. A külső megjelenését illetően pedig szükséges igazodni a rendezvény jellegéhez és közegéhez.

Ügyelj a tempóra!

Nincs unalmasabb annál, mint amikor egy előadó vontatottan sorol különböző statisztikai adatokat a prezentációjában. Ezért, ha lehetséges, kerüld a tömeges mennyiségű számot előadásaidban és fókuszálj arra, hogy határozottan és folyamatosan mutasd be gondolataidat. A lendületesség izgalmassá és változatossá teszi beszédedet, ez pedig segít abban, hogy a közönség bevonása könnyebb legyen és a publikum bizalmának elnyerése minél hamarabb megtörténjen.

Gyakorolj!

Senki nem születik profi prezenternek, így a rendszeres gyakorlás és az éles helyzetekben való rendszeres próbálkozás adja a legfontosabb összetevőt. Bemutatóid akár összes oldalát kijegyzetelheted rövid pontokba szedve kis kártyákon, melyeket aztán a prezentációt során is használhatsz. A tükör előtti tesztelés, a nélkülözhetetlen üzenetek betanulása sem hagyható ki a felkészülésből. A profizmusodat tovább erősíti, ha használsz kontrollmonitort, vagy egy laptopot magad előtt és ebben az esetben nem szükséges folyamatosan hátratekintened. Ha végképp biztosra szeretnél menni, az előadásodat megelőzően ellenőrizd a helyszíni feltételeket (elegendő tér, hőmérséklet, akusztika) is. Ezzel könnyen elkerülhetsz néhány kellemetlenséget.

Fókuszálj a célra!

A céltudatos emberek tudják, hogy mit szeretnének elérni, éppen ezért alaposan felépítik előadásaikat, nem kalandoznak el az általuk kijelölt sávoktól. Ha sikerül végig a fókuszra figyelni, akkor egészen biztosan át fognak jönni azok a kulcsüzenetek, amelyek elvezetnek a addig a hatásig, amelyet a gyakorlatban is alkalmazni tudnak majd a hallgatók. A megfelelő keretek közé szorított beszéd mérhetően eredményesebb, mint a csapongó, szétesett, kizárólag a közönség szórakoztatására törekvő bemutató.

A látvány is fontos!

A minimalista prezentáció ma már abszolút trendinek számít, és az előadások diáiban is jellemezően javasolt a kevés szöveg megjelenítése. Az agy ugyanis összemossa a túlzottan sok szöveget és jóval szükségszerűbb, hogy a modern vizuális megjelenítésre törekedjünk elsősorban. Éppen ezért hiteles és jó minőségű képekkel vagy videókkal érdemes feldobni az anyagot, hiszen ez az üzenetátadást is segíti. Csak akkor használj animációkat, ha azok segítik egy-egy lényeges gondolat kiemelését. Figyelj arra, hogy maradj a kereten belül, ne használj túl kicsi vagy nagy betűméreteket és ismeretlen betűtípusokat.

Mindezen javaslatok mellett a ted.com weboldalán több ezer órányi videó áll rendelkezésre, amely segít még átfogóbb betekintést nyújtani abban, hogy remek előadók legyetek!

Lépj velünk!: https://lepj.alfa.hu/regisztracio