„Tiszteld az embert!” – Interjú Kiss Gáborral

„Tiszteld az embert!” – Interjú Kiss Gáborral

Kiss Gábor közel egy évtizede, hálózatfejlesztési szakértőként segíti az Alfa csapatát. Interjúnkban kiderül, hogy miért ajánlja a fiatal korosztály számára ezt a szakmát. Fény derül arra is, hogy szerinte miért elengedhetetlen ma különböző biztosításokat megkötni minden család számára.

Hogyan indult a kapcsolatod vállalatunkkal?

Egy konkurens biztosítónál dolgoztam már hatodik éve, amikor 2010 nyarán megkeresett a vállalat. Az a telefon egy jól időzített pillanatban érkezett az életembe, mert éppen elvesztettem a lojalitásomat az akkori cégem iránt és kerestem a magam útját. Meghallgattam az Alfa elődjének, az Aegon ajánlatát, többször találkoztam a vezetőmmel, és végül egymás tenyerébe csapatunk. Így most már több mint 10 éve vagyok itt a vállalatnál.

A korábbi munkámhoz képest más feladatot látok el, mivel létszámfejlesztési szakértői pozícióban dolgozom. Az azt megelőző hat évben viszont tanácsadóként, menedzserként, illetve oktatóként dolgoztam, majd értékesítés oktatási vezetőként irányítottam a vetélytárs képzési részlegét.

Az elmúlt 9 évben leginkább a körülöttem lévő személyek és a környezet változott, maga a munka kevésbé. Hálózatfejlesztési szakértőként a toborzás, kiválasztás és beillesztés szakmai támogatását látom el. Az új munkatársak mellett elsősorban vezetőkkel, menedzserekkel és igazgatókkal dolgozom együtt. A közel egy évtized alatt szinte az Alfa valamennyi ügynökségével kapcsolatba kerültem, földrajzilag kevés olyan terület van, amely hosszabb rövidebb ideig nem tartozott volna hozzám.

Mi motivál a munkád során? 

Ahogy anno tanácsadóként vagy menedzserként, úgy szakértőként sincs két egyforma napom. Rengeteg az új jelölt, az új munkatárs. Nagyon örülök, hogy sok olyan kollégával találkozom, akik 7-8 éve léptek be, és mind a mai napig itt dolgoznak. Ez fontos visszajelzés számunkra, mert ezek szerint megtalálták itt a számításukat, a jövőképüket.

Igazán büszke vagyok arra, hogy a kezdetektől fogva az orientáció állandó résztvevője vagyok. Tudom jól, hogy ez a rendezvény mennyire meghatározó pillanat egy új munkatárs életében, aki keresi a boldogulását egy új világban. Tisztában vagyok vele, hogy milyen fogódzókat szükséges adni egy újonnan érkező számára, hogy hosszú távon megnyerjük őt ennek a hivatásnak. Az előadásaim témái az egzisztencia megteremtését járják körül. Tudjuk, hogy a jövedelem, annak is a nagysága és biztonsága, elsődleges szempont a mi szakmánkban. Az elmúlt évtizedben sokat változott az érdekeltségi rendszerünk, többször átalakítottuk a kezdő tanácsadók támogatását, valamint új ösztönzők jelentek meg a munkatársak motiválásában. Ami változatlan, hogy szeretnénk megmutatni mindenkinek, hogy igenis érdemes ebbe a szakmába belevágni, azon belül pedig az Alfához csatlakozni. Aki itt dolgozik, azt a cég maximálisan elismeri anyagilag és erkölcsileg egyaránt. Az emberek életében pedig kétségtelenül a megbecsülés a legfontosabb!

Az Alfánál ráadásul számos olyan rendezvény van, amely segíti a közösségi élmények megélését. Ilyen az éves értékesítési konferencia és a számomra oly kedves sportnap. Bár már kevésbé vagyok aktív, mint egy évtizede, de így is több sportágban megmérettetem magam.

Miért ajánlanád a fiataloknak, hogy pályaváltóként vagy pályakezdőként csatlakozzanak az Alfa hálózatához?

Én magam is pályaváltó vagyok, hiszen földrajz-történelem szakos középiskolai tanárként végeztem az egyetemen. Igaz soha nem dolgoztam pedagógusként, ugyanis már egyetemistaként újságíró akartam lenni. Rövid, írott sajtós kitérőt leszámítva 13 évig a televíziós újságírás jelentette számomra a mindennapokat. A média világából váltottam másfél évtizede a biztosítási szektorba.

Hogy mégis miért gondolom, hogy egy fiatalnak érdemes ebbe a szakmába belevágnia? Mert úgy érzem, hogy itt van kitörési lehetőség! Van esélye arra, hogy ne hosszú évtizedeken keresztül kelljen dolgoznia, hogy saját lakása legyen. Itt meg tudja alapozni az életkezdését, még akkor is, ha nem rendelkezik olyan szülői háttérrel, amely segítene ebben. Én olyan családból származom, ahol nekem már egyetemistaként muszáj volt a saját lábamra állni és ez sikerült is. Szerintem ez ma sok fiatal vágyai között szerepel.

És, hogy miért jó ez a szakma? Azért, mert itt a kapcsolatépítésről szól minden napod. Ki tudod bontakoztatni a kommunikációs készségeidet, miközben rengeteg emberrel ismerkedsz meg, amely kapcsolatokat az élet más területén is kamatoztathatsz, és hát nem utolsó sorban minden adott arra, hogy rövid időn belül komoly összeget keress.

A tanácsadói munka a rugalmas munkavégzés ellenére komoly felelősséggel jár. Futballhasonlattal élve mondom, nem három helyzetből lesz három gól. Sok ziccert kell kialakítani, számos tárgyalást kell lebonyolítani. Mi az Alfánál olyan munkát kínálunk, amelyben igazán sikeres lehet az, aki komolyan veszi a feladatát.

Ha egy kicsit kilépünk a hálózati világból, akkor szerinted miért kellene mindenkinek biztosítást kötnie?

Amikor belecsöppentem ebbe a szakmába 34 éves voltam, akkor született meg az első gyermekem. Nyugodtan mondhatom, hogy ez is sokat segített abban, hogy jobban megértsem a biztosítás lényegét. A szakma az én szememet is felnyitotta, kár lenne tagadnom, hogy a megtakarításos életbiztosítás, a kockázati életbiztosítás vagy éppen a nyugdíjbiztosítás akkor került a figyelmem fókuszába. Azóta is igyekszem mind az előre tervezhető, mind az előre nem látható dolgokra megfelelő pénzügyi megoldást nyújtani a családomnak. A felelősség mindig segít abban, hogy valaki hogyan viszonyul az biztosításokhoz. A mi szakmánknak viszont éppen az a kötelessége, hogy ne csupán az aktuális helyzetből adódóan reagáljunk, hanem készítsük fel az embereket azokra az eshetőségekre, amelyek bekövetkezhetnek az életünkben. A vállalat munkatársaként ebben hiszek a mindennapokban!

Ha úgy érzed, hogy szívesen kipróbálnád magad köztünk, lépj és vedd fel velünk a kapcsolatot:  https://lepj.alfa.hu/regisztracio